8 alimente care pot provoca respirația urat mirositoare
1. CEAI ȘI CAFEA
Anumite alimente deshidratează gura, ceea ce hrănește bacteriile care provoacă respirația urâtă. Din păcate, poate fi dificil să evitați complet aceste alimente - toate pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, iar multe dintre ele adaugă savoare mâncărurilor. O dietă perfectă pentru respirație s-ar putea să nu ajute prea mult papilele gustative.
Atât ceaiul, cât și cafeaua contribuie la uscarea gurii, reducând saliva, și au, de asemenea, un miros puternic, persistent. În Marea Britanie, se beau 165 de milioane de cești de ceai pe zi, suficiente pentru a umple aproximativ 20 de piscine olimpice!
Eliminarea ambelor din dieta dumneavoastră ar reduce riscul de respirație urâtă, dar această eliminare drastică s-ar putea să nu fie benefică pentru rutina dumneavoastră de dimineață. Beți după ceșcuța de dimineață un pahar cu apă - ajutând la clătirea gurii și la refacerea nivelului de hidratare.
2. ALCOOL
Băuturile care provoacă cele mai neplăcute mirosuri sunt cele bogate în sulfiți - aici intră alcoolul. Alcoolul are un efect evident de deshidratare, creând mediul perfect pentru ca bacteriile rele să persiste și să se înmulțească.
Ca și în cazul ceaiului și cafelei, consumul de apă poate fi benefic, la fel și limitarea aportului de alcool pe cât posibil.
3. USTUROI
Usturoiul face ca mâncarea să aibă un gust mai bun, adăugând un strop de savoare sosurilor pentru paste, curry-urilor și altor preparate; cu toate acestea, contribuie constant la respirația urâtă.
Mirosurile de usturoi persistă, astfel încât poate afecta respirația mult timp după ce ați mâncat orice fel de mâncare care a conținut usturoi - de fapt, usturoiul persistă până la punctul în care poate intra în fluxul sanguin și poate ieși prin plămâni, motiv pentru care uneori oamenii au senzația că simt usturoi la zile după ce l-au mâncat.
4. PROTEINE
Probabil că acum vă dați seama că o masă italiană cu spaghetti bolognese, spălată cu cafea și vin, este o alegere proastă pentru respirație...
Proteinele nu au neapărat un miros propriu-zis, dar pot duce la procese care creează respirație urâtă.
Dacă consumați prea multe proteine și o proporție mare de proteine în raport cu grăsimile și carbohidrații, organismul va folosi aceste proteine pentru energie. Modul în care organismul folosește proteinele pentru energie se numește cetoză, iar produsele secundare, cetonele, au un miros înțepător care nu poate fi mascat prin periaj sau folosirea aței dentare.
În funcție de alte nevoi dietetice, poate să nu fie practic sau sănătos să vă reduceți aportul de proteine - cu siguranță nu ar trebui să prioritizați respirația în detrimentul altor aspecte ale sănătății. Creșterea aportului de apă poate ajuta la remedierea impactului unei diete bogate în proteine.
5. CEAPĂ
Ceapa este bogată în compuși sulfuroși, iar atunci când acești compuși intră în fluxul sanguin, provoacă respirație urâtă care vine atât din gură, cât și din plămâni, motiv pentru care eforturile riguroase de curățare a gurii uneori abordează doar jumătate din problemă.
6. CONSERVE DE PEȘTE
Peștele din conservă poate fi o masă de prânz rapidă și ușoară, dar este o alegere care cel mai probabil va duce la respirație urâtă.
În timp ce se află în conservă, peștele începe să se oxideze, iar acest lucru creează mirosul; acesta este un miros care se lipește apoi de gură mult timp după gustarea de la prânz.
7. Zahăr
Zahărul este combustibilul perfect pentru bacteriile care provoacă respirația urâtă. Cei care doresc să combată respirația urâtă mestecă adesea gumă de mestecat pentru a menține gura umedă - acest lucru funcționează doar dacă guma este fără zahăr; altfel, nu faci decât să hrănești bacteriile!
8. ALIMENTE ACIDICE
Fructele și legumele cu un nivel ridicat de aciditate creează, de asemenea, un mediu pe care bacteriile dăunătoare îl adoră să exploateze - printre acestea se numără varza murată, roșiile, afinele și strugurii.
Fructele și legumele sunt esențiale pentru o dietă sănătoasă, dar atunci când acestea conțin acid, pot provoca probleme cavității bucale.
Acest lucru scoate în evidență o problemă cheie: dieta perfectă pentru gură s-ar putea să nu fie perfectă pentru sănătatea generală - ar lipsi anumite alimente și nu ar furniza dieta echilibrată necesară.